Visste du att...

... Mercerisering görs på bomullsfibrer för att ge fibern ökad glans, styrka och för att förbättra färgupptagningsförmågan.

... vid gassering av ett bomulls garn så passerar tråden igenom en het gaslåga för att bränna av fibrer som sticker ut, vilket ger garnet ett slätare och blankare utseende.

...när ullen superwash behandlas så doppas den i polyamid, ett syntetiskt nylonmaterial, vilket gör att ulltråden blir slätare och gör så att den inte tovar ihop sig vid tex tvättning.

... att det finns fyra sorters silke. Mullbärssilke, som anses vara det finaste. Tussahsilke, kallas även för vildsilke, och är grövre och mer ojämnt än mullbärssilket. Schappesilke görs av de längsta silkesfibrerna som inte kan nystas av kokongerna. Bourettsilke är ett ojämnt och nopprigt silke som tillverkas av de kortfibriga avfallet som uppstår vid tillverkning av schappesilke.

....silke och siden är samma material. Siden heter det när silkestråden blivit till en färdig produkt tex vävd till ett tyg, silke heter själva råvaran/tråden.